Hoppa till sidans innehåll

Överblick över svenska tävlingar


Tävlandet är egentligen den underliggande tanken med bordtennis, att bli den spelare av de två vid bordet som kommer först till 11 flest gånger. I dag fungerar bordtennis utmärkt som en konditionssport och ett fritidsnöje också, man behöver inte tävla. Men sporten har en gång vuxit sig stark på tanken att varje spelare vill vara den som är bäst på att vinna poäng vid bordet. Därför finns det också ett ganska stort antal tävlingar runt om i Sverige som man kan deltaga på.

A- B- eller C-tävlingar

Innan jag går igenom de tävlingar man hittar ute i landet, så skall jag kort nämna kvalitets-nivåerna som de beskrivs i handboken för tävlingsarrangörer. A-standard ställer höga krav på arrangören. Det skall vara färre starter och det rekommenderas även fasta tider och bord utsatta i lottningen. Det ska vara barriärer runt varje bord, samt fasta domare, dvs arrangörer anlitar domare. B-standard ställer lägre krav på arrangören. Där kan vara fler starter och flera starttider/klass. Det skall vara max. 2 bord i varje hage och fasta domare krävs. C-standard har lägst krav på arrangören. Det skall vara samma antal starter som i B-tävling och starttid för varje klass, men max 4 bord i samma hage. Här finns heller inte krav på fasta domare utan spelarna dömer varandras matcher. D-standard är en lokal-standard. Sådana tävlingar får endast arrangeras som distriktstävling. Respektive distriktsförbund fastställer vilka regler som gäller för denna kvalitetsnivå.

Spårvägens tävlingar

När man tittar närmare på vilka tävlingar som finns, så arrangerar Spårvägen flera mästerskapstävlingar. Pingisiaden Riks, till exempel, som Spårvägen arrangerar i samarbete med Svenska Bordtennisförbundet, och som syftar till att ge förbundet en bild av hur kompetensen ser ut på yngre ungdomsnivå. Många länder har utslagstävlingar för ungdomar för att blotta kompetensen, men oftast är de tuffare än den här på så sätt att de är för mycket yngre ungdomar, och de som presterar bra släpps in på akademier. Pingisiaden är varken mer eller mindre än en stor och bra tävling för 12-åringar som ger förbundet en bild av hur bordtennisnivån är för våra yngsta ungdomar. Spårvägen arrangerar bl a också Östsvenska Mästerskapen. Utöver dessa tävlingar arrangerar Spårvägen flera tävlingar som är öppna för pingisspelare med tävlingslicenser. Till exempel Sommarpoolen, TTEX-spelen, och Stockholmsspelen. Du hittar en historisk lista här.

Sweden Tour-tävlingarna

Av de fristående tävlingarna är Sweden Tour-serien mest avancerad. Det kan tillkomma någon, eller försvinna någon, men vanligtvis ingår Växjö GP, Rekordspelen, Halmstad Masters, Ängby International, Söderspelen och TTEXspelen. Alla dessa tävlingar håller mycket hög klass, och de som klarar sig bäst på dem blir inbjuden till ett slutspel. På det slutspelet är nivån mycket hög, eftersom det är den gruppen spelare som under säsongen placerat sig bäst i de övriga Sweden Tour tävlingarna.

Ungdomstävlngar för debutanter: St Erikscupen, TTEX-talangen och Tyresös dueller

Utöver dessa konventionella tävlingar finns det också ett antal för spelare som inte tävlar så mycket. Eller som på annat sätt är specialiserat på okonventionella spelare. Stockholms Bordtennisförbund har St Erikscupen. Den spelas som en serie för ungdomslag, med fyra sammandrag och ett slutspel för de som klarar sig bäst i sammandragen. St Erikscupen ger väldigt mycket seriekänsla för de ungdomar som är med. Stockholms Bordtennisförbund organiserar också TTEX talangen, en mycket stor tävling för de yngsta spelarna, 11 år och yngre. Den organiseras i form av poolspel på hösten, tre poolspels heat organiseras. De som lyckas bäst på ett av de här tre heaten går sedan vidare till slutspelet på våren. Det är på den här tävlingen många ungdomar i Stockholm gör sin tävlngsdebut. Vidare organiserar Tyresö vad de kallar för dueller; Februariduellen, Aprilduellen, och Decemberduellen. Dessa tävlingar är organiserade för ungdomar som inte tävlar mycket, och klasserna har en övre gräns för hur många rankingpoäng man få ha. Det är meningen att barn och ungdomar utan rankingpoäng ska tävla i dessa.

Förbundets generalprogram för tävlingar

Du hittar förbundets generalprogram för bordtennistävlingar i Sverige här.

Åk ut och tävla!

Det bästa sättet att få veta vilka tävlingar som är bra är helt enkelt att fråga runt bland andra spelare, vilka tävlingar de upplever som välorganiserade och med intressanta startfält. Alla vinner på spelare som tävlar mycket, klubbarna som organiserar tävlingarna, och spelarna som får erfarenhet och en trevlig helg. Så ut i landet med er och ställ upp på de tävlingar som våra bordtennisklubbar erbjuder och glöm inte att uppföra er sportsligt på tävlingar!

Uppdaterad: 11 OKT 2020 15:05

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info