top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

Tjejer

Många tjejer spelar pingis hos oss!

Spårvägens BTK arbetar aktivt med att öka andelen tjejer bland våra medlemmar, och vi är därför otroligt glada över att se att andelen tjejer i våra pingisskolor och ute på skolorna växer. För oss är det viktigt att alla mår bra, känner sig trygga och har roligt, men vi försöker alltid ge lite extra fokus på våra tjejer. Vi tror att lite "positiv särbehandling" krävs för att öka könsbalansen ytterligare, samtidigt som vi är övertygade om att även killarna gynnas av att tjejerna blir fler, både socialt och för deras egen pingisutveckling. T ex utvecklar och spelar tjejer ofta ett lite snabbare spel (närmre bordet) än killar, varför träning med tjejer utvecklar killarnas spel. Pingis är dessutom en idrott där tjejer och killar har mycket liknande fysiska förutsättningar i unga år.

 

Bordtennis är en individuell idrott, men hos oss utvecklar man en stor gemenskap med sina klubbkompisar. Barnen tillbringar mycket tid tillsammans med sina träningsgrupper och ute på tävlingar (om man vill tävla, man måste absolut INTE tävla). Varje säsong anordnar vi dessutom flera klubbresor, vilka inte minst våra tjejer brukar uppskatta väldigt mycket.

 

Hos oss kan tjejer träna tillsammans med bara tjejer i vår tjejgrupp och/eller tillsammans med killar i olika träningsgrupper på olika nivåer i olika åldrar. Varmt välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om vår verksamhet eller vill testa pingis hos oss!

Parkinson

Bordtennis för Parkinsonsjuka

Ett stort antal Parkinsonsjuka tränar dagtid hos oss under ledning av vår tränare Pelle Hägglund. Bordtennis är en mycket bra idrott för de som drabbats av sjukdomen. ”Balans, koordination och rörelseförmågan har blivit bättre på de spelare jag tränat under det senaste året. Det är fantastiskt. Det här är också ett bra sätt att träffas, spela bordtennis några timmar i veckan och ha roligt” sa Pelle Hägglund i en intervju med Expressen efter Parkinson-VM 2019.

 

Expressen har även publicerat en intervju med spårvägaren Maria Wäneskog, som blev bronsmedaljör på Parkinson-VM i Berlin 2021.

 

2020 arrangerade Spårvägen, tillsammans med SBTF, Sveriges första Parkinson-SM i bordtennis.
 

I januari 2024 startade Spårvägens BTK det treåriga projektet "PingisParkinson" som skall få personer som fått Parkinsons sjukdom att börja spela bordtennis. Spårvägen har erhållit medel ur Allmänna Arvsfonden för att genomföra projektet. PingisParkinson har en egen hemsida: www.pingisparkinson.se 

Gilles Forzy

Sportchef och huvudtränare för Äpplet- och JO-gruppen. Gilles har varit professionell tränare sedan 1997 och har representerat tre professionella klubbar i Frankrike: Toul, Thionville och Mulhouse.  Dessutom har Gilles varit medlem i franska Examination Board som utbildar och licensierar tränare inom det franska förbundet. Gilles anslöt till Spårvägen 2018.

Marcus Gustavsson

Huvudtränare för Elit och Utveckling 1.

Espen Kallrén

Huvudtränare för Utveckling 2, Donic Special, Lila Special och våra helggrupper.

Mikael Appelgren

Äpplet har spelat bordtennis på alla nivåer. Under 80- och 90-talen tillhörde han den absoluta världseliten och samlade på sig åtskilliga medaljer i alla tänkbara valörer ifrån alla tänkbara internationella mästerskap. All den erfarenhet som Mikael har samlat på sig är ovärderlig i hans tränargärning.

Thomas Johansson

Thomas har varit tränare i i Spårvägen under många år och innan dess har han bl.a. tränat Ängby SK i 12 år. Han har haft tränaruppdrag för Svenska Bordtennisförbundet och har varit verksam som coach på de flesta nivåerna för dam- och herrlandslag.

Fredrick Malmgren

Beskrivning kommer snart!

Malte Rosén

Beskrivning kommer snart!

Pelle Hägglund

Beskrivning kommer snart!

Alper Sali

Beskrivning kommer snart!

Patrik Nyberg

Beskrivning kommer snart!

Anette Spångberg

Beskrivning kommer snart!

Stefanos Ampelakiotis 

Beskrivning kommer snart!

Anders Svensson

Beskrivning kommer snart!

Darek Weremczuk

Beskrivning kommer snart!

Malte Svensén

Beskrivning kommer snart!

Hugo Appelgren

Beskrivning kommer snart!

Tränare

Läger är en mycket bra träningsform!

Lägren samlar mycket sparring, de samlar mycket kompetens i de olika tränare som är med och leder lägren, de resulterar i en stor mängd träning. Men inte minst är läger roliga, de ger spelaren en möjlighet att lägga mycket tid på det han eller hon tycker är roligast, och tillsammans med en grupp människor med samma intresse. Här är en kort introduktion till lägeraktiviteterna i bordtennis. Under större delen av året tränar Spårvägens spelare på kvällstid, efter arbetstid och skola. Spelar man professionellt förväntas man naturligtvis även träna på arbetstid, men de flesta har inte den möjligheten. Helger och lov, däremot, erbjuder möjligheter att träna koncentrerat, och flera pass per dag. Det är under dessa perioder man kan enrollera sig i träningsläger. Det finns en uppsjö av sådana, och det kan vara svårt att hitta rätt i läger-djungeln.

Spårvägens läger

Våra egna klubbläger ger våra spelare möjlighet att träna på alla lov. Vi har läger för alla olika nivåer, och vi går alltid ut med inbjudningar till de grupper som lägren riktar sig mot. Vanligtvis har vi minst två tränare på respektive läger, och tränar minst två pass varje dag. Vi kör dem i någon av de hallarna som vi vanligtvis håller vår träning i; SL hallen eller Liljeholmshallen. Och ofta deltar spelare ifrån andra klubbar. På sommaren har vi flera läger i anslutning till skolavslutningen och skolstarten, och under jullovet har vi läger under de flesta dagar som inte är röda. Om man inte deltar i något annat läger, eller tävlar, är det ofta mycket bra och utvecklande att träna så koncentrerat som vi gör på dessa läger. Det är alltså med en varm rekommendation vi föreslår att ni drar nytta av våra kompetenta tränare och den varierande sparringen på våra läger.

Spårvägen arrangerar läger under jullovet, sportlovet, påsklovet, sommarläger i juni och augusti samt höstlovsläger.

Riks- och regionsläger

Förbunden (Svenska bordtennisförbundet och Stockholms bordtennisförbund) arrangerar också läger. Dessa är vanligtvis inte öppna för alla, utan är riktade, och förbunden skickar ut inbjudningar. På så sätt kan man deltaga i ett antal riksläger, och regionsläger vilka hålls på olika platser i Sverige, och under några av Sveriges bästa tränare.

Externa läger

Utöver dessa läger finns som sagt ett stort antal kommersiella läger (dvs. vinstmaximerande och icke ideella) och andra klubbläger. Många av dessa är öppna för alla som önskar att deltaga. Rådfråga gärna era tränare om vilka läger som kan passa er och era barn. Det finns många läger av mycket varierande kvalitet. De flesta är arrangerade med en avsikt att skapa bra pingisträning eller konditionsträning, men några är mycket kommersiella till sin karaktär. Här vill vi egentligen bara komma med en rekommendation att undvika alla läger där avgiften tas in i form av kuvert med kontanter i. Deltar man i sådana läger är det stor risk att man stöder svart kontanthantering. Läger där avgiften tas in i form av fakturor borgar ofta för en renare pengahantering, och även för större seriositet och därmed högre kvalitet.

Läger under loven

Lådträning

Tittar man ner i SL-hallen en vardag så är sannolikheten stor att man får se en eller två av Spårvägens tränare genomföra ett intensivt träningspass med någon eller några av klubbens spelare. Så kallad lådträning eller "bollåda". En träningsform som bygger på att tränaren har en bollåda med ett hundratal bollar i, och i stället för att slå tillbaka bollen som spelaren tränar med matar tränaren hela tiden nya bollar på spelaren. Det här är en typ av träning där tränaren har ett mycket stort inflytande på precis vad spelaren tränar på, i varje slag. Lådträning blir på så sätt en mycket flexibel och intensiv typ av träning, men också en mycket tränarintensiv typ av träning.

 

I Sverige har lådträning funnits i några decennier. Det var egentligen Jan-Ove Waldners och Mikael Appelgrens generation som var de första svenskarna som tränade på det här sättet.  - “Det var 1980 i Kina, första gången jag stötte på lådträning. Vi hade ju aldrig varig med om något liknande. Jag minns att jag inte kunde lyfta armen dagen efter passet”, förklarar Mikael Appelgren. Mikael var med om att hämta hem den här typen av träning till Sverige och Europa, och i dag är han själv en av de tränare som ger lådträning till spelare i Spårvägen.

 

Sedan träningsformen dök upp i Sverige har den använts i olika utsträckningar i olika klubbar. Thomas Johansson har haft en lång karriär som tränare. Lådträning har ofta utgjort ett viktigt komplement till hans konventionella träning. Många av de spelarna som är aktiva i Sverige i dag har tränat för Thomas någon gång, och då ofta fått en låda slagen på sig av honom. - “Det här är ju inte vad folk som inte känner till så mycket om pingis tänker sig när bordtennisträning kommer upp”, säger Thomas. - ”En gång på ett läger hade jag till exempel en kille som undrade hur det kom sig att jag bara behövde ha gummi på en sida av mitt rack, när han och alla andra spelare var tvungna att ha på båda sidor. En fråga som ju skulle vara högst relevant i alla träningssammanhang utom vid just lådträning, där jag bara behöver använda en sida.”

 

I dag är lådträningen en integrerad och viktig del av Spårvägens träning. Den förekommer på de ordinarie passen, och de som vill ha extra lådträning någon eller några ggr i veckan behöver bara säga till. Robban Svanberg säger att det finns vissa moment som nästan bara går att träna med låda. - “Låda är en träningsform som både ger kvalitet och kvantitet, och dessutom en bra kontakt mellan tränare och spelare”, menar han. - ”Det är en väldigt effektiv form för teknikträning, och det är speciellt viktigt för yngre spelare som inte har hunnit så långt i sin utveckling”. 

Bollåda

Spårvägens Veteran BTK

 

Vår systerförening Spårvägens Veteran BTK består av äldre pingisentusiaster och tränar också i SL-hallen. Föreningen bildades 1992 och har ändamålet ”att samla pensionärer till gemensam trevnad och motion genom att spela bordtennis”. Se Spårvägens Veteran BTK:s hemsida för mer information.

Uppdaterar sidans innehåll...

bottom of page