Hoppa till sidans innehåll

Spårvägens ungdomar kämpar hårt för att få riktig bordtennislunga


Bordtennislunga är ju ett känt begrepp. Men det är kanske inte många utanför sporten som vet vilken typ av fysik som krävs för att bli en bra bordtennisspelare.

Fysen är en viktig del av bordtennisen. Det kan man förstå om man tittar på spelarna. En spelare som Ma Long har en imponerande muskulatur, och en balans i den. Och när våra farbröder som nu är ett halvt århundrade gamla vann VM och OS medaljer hade de bättre kondition än majoriteten av våra svenska topp-idrottare, orienteringslandslaget inräknat. Går man ner på Aspuddenskolan, som värdar satsande forbosllsungdomar så väl som pingisungdomar, så hittar vi alltid några satsande pingisspelare bland de av skolans elever som klarar sig bäst på beep-tester och liknande utmaningar. En bordtennisspelare blir aldrig riktigt bra om hen inte har fysiken med sig.

Våra tränare brukar beskriva fysen som viktigt för fyra komponenter av bordtennisen. En är styrka. Blir man starkare i rätt muskler kan man helt enkelt slå hårdare. En hård smash eller en stenhård loop är bara några av många vapen i bordtennisspelet, men likväl några vapen som är värdefulla att ha. Det andra är att ha konditionen att orka spela en match till när de andra är så trötta att de inte vill annat än att gå hem. Tomas Johansson, en av våra tränare, ser det här ofta när han är ute med tjej-landslaget: “när klockan börjar bli 5-6 på kvällen och mästerskapet är framme i kvartsfinalerna gäller det att orka spela nästa match också”, säger han. ”Där syns det vem som har konditionstränat.” Konditionen är också viktigt för det tredje komponenten, att helt enkelt orka med all träning. Bordtennis är en träningsintensiv sport, speciellt för de som är på toppen. Har man inte konditionen så kommer passen förlora i kvalitet, och man kanske rent av inte ens orkar träna alla passen. Slutligen handlar det om skadeförebyggandet. I en sport där man nöter samma rörelser dag ut och dag in, och dessutom bara med ena sidan av kroppen, är det otroligt viktigt att vara noga med att alla muskler är tillräckligt tränade för att klara av nötningen, och att båda sidorna av kroppen är så pass tränade att spelaren inte blir allt för oproportionerlig.

Hur sköter Spårvägen den här biten? Det viktigaste är kanske att vi tog professionell hjälp för några år sedan. “Vi noterade att vi hade lite för mycket skador i klubben, så vi fick hjälp av en expert att lägga upp ett fysprogram med olika rörelser och övningar. De övningarna finns nu med i uppvärmningarna till träningspassen, och vi har märkt att vi har mindre besvär med skador”, säger Robban Svanberg, även han en av våra tränare. Annars finns fys med på alla träningspass, och det blir speciellt påtagligt i de mer avancerade grupperna. Här strävar våra tränare efter att ha ett generellt och blandat upplägg. En extra krydda är att Mikael Appelgren ofta finns på plats och hjälper ungdomarna vid skivstången för att de skall få samma övningar som landslaget använde på den tiden de var bäst i världen. Många pass avslutas med löpning under vår-sommar-halvåret. Och dessutom har vi inspirerats av Xu Xins gamla akademi i Shanghai, där de avslutade varje tisdags-eftermiddags-pass med en halvtimma fotboll. I tre-fyra år spelade Xu Xin fotboll varje tisdags-eftermiddag. “Det som duger åt Xu Xin är gott nog åt våra killar och tjejer”, säger Robban. Killarna och tjejerna på Stockholms Idrottsgymnasiums bordtennisprofil har ytterligare organiserad och oorganiserad fys. Via ett samarbete med Gymnastik och idrottshögskolan så testas, följs och handleds pingisgymnasisternas fysiska utveckling genom hela gymnasietiden. Dessutom har gymnasisterna tillgång till gymmet i Liljeholmshallen, och de flesta bordtennisgymnasisterna tar vara på det och kör ett styrke-pass åminstonne en gång i veckan, i bland två om skolarbetet tillåter det, i samband med gymnasieträningen.

Skärmavbild 2016-01-24 kl. 11.41.09

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:33 Skribent: Anders Götherström(klicka på Instagram ovan för att se bilder och filmer)


Se våra livesändningar här! 

Se våra tidigare spelade matcher i Pingisligan här!

Se våra tidigare livesändningar här! 

Videoklipp med några fantastiska bollar
av J-O Waldner ("Lǎo Wǎ"):


180 FB

ttcup_300.png

brael_300.png

eltra 300.png

gotlandsbyggen_300.png

heattech_300.png

piccolaCabina300.png

sportsrehab300.png

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info