top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

Spårvägen beviljas stöd för att sprida och utveckla bordtennis för Parkinsonsjuka


Foto: Jonas Lindkvist/DN

I dagarna har vi i Spårvägen fått besked om att vår projektidé ”Pingis Parkinson” tilldelas medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet går ut på att vidareutveckla bordtennisträning för Parkinsonsjuka och ge fler Parkinsonsjuka chansen att prova på idrotten. Inom projektet kommer bland annat uppsökande aktiviteter och tävlingar att anordnas och träning ska startas på nya platser runt om i landet. Ett anpassat träningsprogram och nytt informationsmaterial ska också tas fram och ett nationellt nätverk för utövarna ska etableras. Det är ett omfattande arbete, som ska göras tillsammans med samarbetsorganisationer som Svenska bordtennisförbundet, Parkinsonförbundet, aktörer inom sjukvården och andra bordtennisklubbar.


Vi, och framförallt spelarna i vår Parkinsongrupp, tycker att Arvsfondens besked är mycket glädjande. En som varit med länge i Spårvägens Parkinsongrupp är Lin Zhang Freund:

"Jag hade aldrig trott att bordtennisen skulle ge mig så mycket glädje och så många vänner. Att spela bordtennis får mig att glömma min värk och att glömma att jag är obotligt sjuk. Jag vill att fler Parkinsonsjuka ska få uppleva det positiva med bordtennisen och jag blir magiskt glad över att vi med det här projektet kommer kunna hjälpa ännu fler att komma ur sin isolering och börja spela bordtennis."


Spelarna i vår Parkinsongrupp har varit med genom hela ansökningsprocessen och de ligger till stor del bakom projektidén. Från styrelsens sida har flera personer stöttat under ansökningsprocessen.

"Det har varit en lång process. Från att spelarna i vår Parkinsongrupp kontaktade oss och presenterade idén förra hösten, har vi jobbat hårt för att få ihop en ansökan och för att få med oss viktiga samarbetsorganisationer. Det känns väldigt roligt att vi fått ekonomiskt stöd från Arvsfonden för att driva igenom vår projektidé, men det är egentligen nu det svåra börjar och det kommer blir en utmaning att genomföra projektet", säger Harald Andersson, som är ledamot i Spårvägens styrelse.

Trots utmaningarna så räknar vi med att projektet kommer ge mycket tillbaka till klubben, främst i form av andra än rent ekonomiska nyttor.


"Det här träffar mitt i prick på vår värdegrund och allt vi gör inom projektet kommer på riktigt att bidra till spelglädje, utveckling och gemenskap. Projektet handlar om det som gör idrotten till en så stark kraft i samhället – då det möjliggör för Parkinsonsjuka att bli fysiskt aktiva och hitta en ny gemenskap, vilket i längden får stora positiva effekter på deras välmående. Det här känns verkligen uppfriskande och meningsfullt, speciellt just nu under en annars väldigt mörk höst", avslutar Karsten Inde, ordförande.


Projektstart är satt till 1 januari 2024 och projektet ska pågå under totalt tre år. Fram till projektets start fortsätter arbetet med planering och förberedelser. Vi ska även hitta passande personer att anställa, som vill vara med och driva projektet.

För frågor om Pingis Parkinson, hör av dig till pingis-parkinson@sparvagenbtk.se, eller direkt till Karsten Inde (tel. 070 727 04 55) eller Harald Andersson (tel. 070 923 62 25).


Spårvägens BTK

コメント


bottom of page