Hoppa till sidans innehåll

För spelare som vill satsa


Spårvägen är en av de bordtennisklubbarna i Sverige som erbjuder sina ungdomar en möjlighet att satsa lite extra på sin bordtennis. Sportchefen Anders Svensson, och huvudtränaren Robban Svanberg har en idé om att de ungdomar som vill träna mycket också skall kunna göra det. Om man vill köra ett pass till med en kompis, eller om man vill få hjälp vid lådan en timma extra av en tränare, då skall den möjligheten finnas. Naturligtvis kan något komma i vägen för extraträning,  pingisliga matcher kräver tillexempel både halltid och uppmärksamhet av några av klubbens tränare, och i bland kan hallen bara vara full. Men i så stor utsträckning som möjligt skall ungdomar kunna träna så mycket de vill i Spårvägen. “I dag har vi mer än tio ungdomar som lägger mer än femton timmar i veckan på vardagarna i hallen”, säger Robban. “Några av våra ungdomar klarar av att hantera skolarbetet och ändå lägga så mycket som 20 timmar i veckan i hallen på vardagarna.”

Ellen Holmsten och Martin Friis är två av de ungdomar som tränar extra, utöver de ordinarie passen. Vi tittade närmare på hur de tränade en given vecka, vecka 44. Just den helgen spelades Rekordspelen, en av de stora ungdomstävlingarna i Sverige, men Ellen hade bestämt sig för att träna i stället för att tävla. “Jag behöver bättra på min teknik, och just nu är det viktigare för mig att få ordning på den än att tävla”, berättar Ellen för oss. Ellen började veckan med Fyra timmar och femton minuter i hallen på måndagen. Först körde hon ett pass med sin storebror Emil, vilket var inriktat på fotarbete. Därefter hade hon en timma låda med Robban Svanberg, en av Spårvägens tränare med landslags- och rikslägermerriter. Sedan avslutade hon med ett sparringpass, också under Robban, och med Martin Friis som sparringpartner. Sist på måndagen körde Ellen 15 minuter benfys. På

tisdagen tränade Ellen tre timmar, först knappt två timmars spontan sparring med Richard Götherström, sedan en timma låda med Tomas Johansson. Tomas är en av Spårvägens mest meriterade tränare och hans slår ofta låda på ungdomarna. Ellen avslutade tisdagen med hopprep. På onsdagen körde Ellen först en timma fys med fokus på mage och ben, sedan sparrade hon två timmar med Jennifer Johansson under Robban och Mikael Appelgren som tränare. På torsdagen var det låda igen, sedan sparring med Sannamaria Bölenius. Två och en halv timma blev det, under Tomas Johansson. Sedan vila på fredagen, “lillasyrran måste låta kroppen återhämta sig någon gång i bland”, säger Ellens storebror Emil. Men eftersom Ellen inte tävlade den här helgen blev det ytterligare fem timmars träning under helgen, fördelade på sparringpass lördagen och söndagen med storebror, och fyspass.

Martin Friis åkte och tävlade på helgen den här veckan, så hans upplägg blev annorlunda mot Ellens. På måndagen tränade Martin närmare fem timmar. Först ett lådpass med Robban, sedan fyllde Martin ut en lucka tills den ordinarie träningen började med sparring. På kvällspasset sparrade Martin med Ellen, men han hann också köra en fem-setare mot Simon Berglund som var på besök. På tisdagen blev det tre timmar för Martin. “På kvällspasset sparrade jag med Gustaf Ericson, det är kul med spelarna ifrån andra klubbar som kommer på våra pass.” På slutet han Martin med två fem-setare, en mot Oskar Hedlund och en mot Daniel Nordström. Dessutom blev det lite fys innan han gick hem för kvällen. På onsdagen körde Martin knappt tre timmar igen. Först sparring mot Sanna Maria Bölenius, sedan en Davis Cup, där Ellen och Martin spelade mot Sanna Maria och Jenifer. Martin hann även med en fem-setare mot Robban, och lite egen fys. På torsdagen hade Martin egentligen tänkt köra dubbelpass, men han fick stanna hemma. “Jag hade riktigt ont i huvudet den dagen”, säger Martin. Sedan på fredagen steg Martin och många andra ungdomar ifrån Spårvägen på tåget för att åka till Helsingborg.

 “Vi försöker lägga upp träningen efter ungdomarnas individuella utvecklingsplaner”, säger Robban, “och därför varierar den lite ifrån person till person. Richard Götherström, tillexempel, som är en av våra ungdomar som tränar allra mest, lägger två av sina 20 timmar i Hammarby för att bredda sin sparring ytterligare, och även några av passen på ett Friskis och Svettis gym. Oskar Hedlund, som är en annan av våra ungdomar som tränar mycket, lägger ytterligare en liten större proportion av sin träningstid i gymet.” Men en viktig del av Robbans tränarfilosofi är just att låta ungdomarna sätta de övre gränserna för sin träning själva. “Vill de gå och träna så skall de inte hämmas av att vin inte har någon lokal eller några tränare”.

Uppdaterad: 12 OKT 2015 22:01 Skribent: Maria Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info