Hoppa till sidans innehåll

Spårvägens tränare 2014/2015


Anders Svensson, sportchef och tränare  

Bakgrund: Jag är bördig ifrån Skåne där jag började spela pingis i Kävlinge när jag var i 12 års åldern. Det var när Stellan Bengtsson blev världsmästare som mitt intresse tog fart på riktigt. Jag har jobbat som tränare sedan jag var 15, först ideellt. Jag började träna spelare i Kävlinge och Ljungby, men det var i Luleå jag fick mitt första heltidsjobb som tränare. 1991 började jag på "bordtennislinjen" på GIH och utbildade mig till idrottslärare. I samband med det började jag i Spårvägen och sedan 1997 har jag jobbat på heltid i Spårvägen.

Bästa merit: Som spelare var jag klass två som bäst. Men som tränare finns det inte en nivå jag inte tränat på. Och som tävlingsledare har jag arrangerat hundratals tävlingar på olika nivåer.

Bästa pingisminne: När Spårets damer tog SM-guld 2000. Vi hade ett fantastiskt lag som jobbade tillsammans för varandra ett helt år, och som lyckades nå de mål vi satt upp.

Ambitioner som tränare: Att alla spelare utifrån sina förutsättningar skall utvecklas så mycket som möjligt. Alla i träningen skall känna att de får den attention som de behöver.

Robert Svanberg, tränare

Bakgrund: Jag har min bakgrund i Eskilstuna där jag började spela pingis när jag var 13 år. Redan när jag var 15 började jag träna nybörjargrupper, och så småningom fick jag träna Västerås BTK

på elitnivå. Jag var tränare i Västerås BTK och spelade samtidigt i både Västerås BTK och Västers BTK (motala) i div 1 innan jag blev tränare i Spårvägen. I början pendlade jag 3 gånger per vecka till Stockholm från Eskilstuna men sedan ett par år nu bor jag i Stockholm. Civilt är jag utbildad gymnasielärare i matematik och naturvetenskap.  Sedan 2011 är jag huvudtränare i Spåret vilket betyder att jag har ansvar för träningsgrupperna och träningsupplägget. De senaste åren har jag varit ansvarig för riksläger, pojkar 94-96 tidigare och nu för 98-00 för Svenska bordtennisförbundet. 

Bästa merit: Jag var högt rankad i min årskull upp tills jag blev 20 år.

Bästa pingisminne: När jag var med Paralympics i London, där Sverige lyckades ta en guldmedalj.

Ambitioner som tränare: Det är roligt att jobba med så väl elit som med bredd. Jag vill lära mig så mycket som möjligt om tränaruppgiften, och jag kan till exempel se en mycket spännande utmaning i att lära en 7-åring spela bordtennis.

Tomas Johansson, tränare

Bakgrund: Jag har varit aktiv inom pingisen sedan jag var 7-8 år Det kom naturligt då pappa var pingisspelare. Jag började min bana i Tibro i Västergötland, för att sedan fortsätta i Småland och i Jönköping. Jag var så väl spelare som tränare i flera klubbar i Jönköpings och Huskvarnaområdet. I Stockholm har jag tränat Ängby SK i 12 år. Men sedan fyra år tränar jag grupper för Spårvägen och Boo. Under åren har jag varit engagerad i åtskilliga läger både i och utanför Sverige och jag har också haft tränaruppdrag för Svenska Bordtennisförbundet. Jag har dessutom varit verksam som coach på de flesta nivåerna för dam och herrlandslag. 

Bästa pingisminne: Mina bästa pingisminnen är när Stellan Bengtsson blev världsmästare 1971 och när Sverige slog Kina i lag-VM 1989.  

Bästa merit: Har spelat i Superettan. 

Ambitioner som tränare: Det är kul när man känner att man har en bra dialog med spelarna. Det är väldigt stimulerande att dem utvecklas, och att få följa deras utveckling oavsett nivå.

Mikael Appelgren, tränare

Bakgrund: Mikael har spelat bordtennis på alla nivåer. Under 80 och 90-talen tillhörde han den absoluta världseliten och samlade på sig åtskilliga medaljer i alla tänkbara valörer ifrån alla tänkbara internationella mästerskap. Bland annat var han en viktig del i den kanske största svenska sportbragden någonsin, när Sverige vann lag-VM i Dortmund 1989 genom att totalt köra över Kina. All den erfarenhet som Mikael har samlat på sig är ovärderlig i hans tränargärning.

Bästa merit: Svårt att komma på någon medalj som Mikael inte har tagit. Mikaels bästa merit är förmodligen det lag-VM guldet som nämns ovan. Sammanlagt blev det tre VM guld i lag. Därtill kan nämnas tre EM guld i singel, och fyra SM guld i singel bland medaljskörden. 

Roligaste minne som tränare: De kvällar precis när passet tagit slut, och man ser på ungdomarna att de är jäkligt trötta och också riktigt nöjda. Det är en härlig känsla.

Ambition som tränare: Inte bara att få ungdomarna att kämpa på träningarna, utan att få dem att tycka det är riktigt roligt att kämpa stenhårt. 

Uppdaterad: 06 MAR 2016 21:08 Skribent: Maria Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info