Hoppa till sidans innehåll

Lådträning


Låda med Äpplet

Tittar man ner i SL-hallen en vardag så är sannolikheten stor att man får se en eller två av Spårvägens tränare genomföra ett intensivt träningspass med någon eller några av klubbens spelare. Så kallad lådträning. En träningsform som bygger på att tränaren har en bollåda med ett hundratal bollar i, och i stället för att slå tillbaka bollen som spelaren tränar med matar tränaren hela tiden nya bollar på spelaren. Det här är en typ av träning där tränaren har ett mycket stort inflytande på precis vad spelaren tränar på, i varje slag. Lådträning blir på så sätt en mycket flexibel och intensiv typ av träning, men också en mycket tränarintensiv typ av träning.

I Sverige har lådträning funnits i några decennier. Det var egentligen Jan-Ove Waldners och Mikael Appelgrens generation som var de första svenskarna som tränade på det här sättet.  - “Det var 1980 i Kina, första gången jag stötte på lådträning. Vi hade ju aldrig varig med om något liknande. Jag minns att jag inte kunde lyfta armen dagen efter passet”, förklarar Mikael Appelgren. Mikael var med om att hämta hem den här typen av träning till Sverige och Europa, och i dag är han själv en av de tränare som ger lådträning till spelare i Spårvägen.

Sedan träningsformen dök upp i Sverige har den använts i olika utsträckningar i olika klubbar. Thomas Johansson har haft en lång karriär som tränare. Lådträning har ofta utgjort ett viktigt komplement till hans konventionella träning. Många av de spelarna som är aktiva i Sverige i dag har tränat för Thomas någon gång, och då ofta fått en låda slagen på sig av honom. - “Det här är ju inte vad folk som inte känner till så mycket om pingis tänker sig när bordtennisträning kommer upp”, säger Thomas. - ”En gång på ett läger hade jag till exempel en kille som undrade hur det kom sig att jag bara behövde ha gummi på en sida av mitt rack, när han och alla andra spelare var tvungna att ha på båda sidor. En fråga som ju skulle vara högst relevant i alla träningssammanhang utom vid just lådträning, där jag bara behöver använda en sida.”

I dag är lådträningen en integrerad och viktig del av Spårvägens träning. Den förekommer på de ordinarie passen, och de som vill ha extra lådträning någon eller några ggr i veckan behöver bara säga till. I dag är det ca 50 spelare som har utnyttjat möjligheten att köpa extra lådträning av klubben vid sidan av de ordinarie passen. Robban Svanberg säger att det finns vissa moment som nästan bara går att träna med låda. - “Låda är en träningsform som både ger kvalitet och kvantitet, och dessutom en bra kontakt mellan tränare och spelare”, menar han. - ”Det är en väldigt effektiv form för teknikträning, och det är speciellt viktigt för yngre spelare som inte har hunnit så långt i sin utveckling”. Eller som Anders Bölenius, Spårvägens ordförande, uttrycker det: - “Tränaren ordinerar ett lådpass i veckan för en bra utvecklingskurva”.

 

Är du intresserad av lådträning kontakta Robert Svanberg här. Inför varje termin skickas information till medlemmar via mail.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:43 Skribent: Anders Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info