Hoppa till sidans innehåll

Ett försök att systematisera i tävlingsdjungeln


Tävlandet är egentligen den underliggande tanken med bordtennis, att bli den spelare av de två vid bordet som kommer först till 11 flest ggr. I dag fungerar bordtennis utmärkt som en konditionssport och ett fritidsnöje också, man behöver inte tävla. Men sporten har en gång vuxit sig stark på tanken att varje spelare vill vara den som är bäst på att vinna poäng vid bordet. Därför finns det också ett ganska stort antal tävlingar runt om i Sverige som man kan deltaga på.

A- B- eller C-tävlingar

Innan jag går igenom de tävlingar man hittar ute i landet, så skall jag kort nämna kvalitets-nivåerna som de beskrivs i handboken för tävlingsarrangörer. A-standard ställer höga krav på arrangören. Det skall vara färre starter och det rekommenderas även fasta tider och bord utsatta i lottningen. Det ska vara barriärer runt varje bord, samt fasta domare, dvs arrangörer anlitar domare. B-standard ställer lägre krav på arrangören. Där kan vara fler starter och flera starttider/klass. Det skall vara max. 2 bord i varje hage och fasta domare krävs. C-standard har lägst krav på arrangören. Det skall vara samma antal starter som i B-tävling och starttid för varje klass, men max 4 bord i samma hage. Här finns heller inte krav på fasta domare utan spelarna dömer varandras matcher. D-standard är en lokal-standard. Sådana tävlingar får endast arrangeras som distriktstävling. Respektive distriktsförbund fastställer vilka regler som gäller för denna kvalitetsnivå.

Spårvägens tävlingar

När man tittar närmare på vilka tävlingar som finns, så arrangerar Spårvägen flera mästerskapstävlingar. Talangjakten, till exempel, som Spårvägen arrangerar i samarbete med Svenska Bordtennisförbundet, och som syftar till att ge förbundet en bild av hur kompetensen ser ut på yngre ungdomsnivå. Många länder har utslagstävlingar för ungdomar för att blotta kompetensen, men oftast är de tuffare än den här på så sätt att de är för mycket yngre ungdomar, och de som presterar bra släpps in på akademier. Talangjakten är varken mer eller mindre än en stor och bra tävling för 11-åringar som ger förbundet en bild av hur bordtennisnivån är för våra yngsta ungdomar. Spårvägen arrangerar också Östsvenska mästerskapen och regions topp-12 (fast ansvaret för regions topp-12 ambulerar mellan de 7 distrikten, och nästa år blir det ett annat distrikt som har ansvaret), båda tillsammans med Ängby SK och Boo KFUM. Precis som Talangjakten är det tävlingar där anmälan inte är fri utan startfälten begränsas (i östsvenska begränsar geografin, och i regions topp-12 begränar geografi och ranking-nivå). Utöver dessa tävlingar arrangerar Spårvägen flera tävlingar som är öppna för pingisspelare med tävlingslicenser. Till exempel Sommarpoolen, TTEX-spelen, och Swedish Hotels Open. Du hittar en historisk lista här.

Sverigemästerskapen 

Sverigemästerskapen (SM) förtjänar ett eget eget stycke. De är många och riktar sig till olika åldersgrupper. Lag-SM (13- 15 och 17-åringar), Ungdoms-SM (12- och 15-åringar), Junior-SM (14- och 17-åringar), Veteran-SM(40+), (Senior)-SM, och här kan man även nämna Topp-12 (13- 15, 17-åringar och seniorer), Talangjakten (11-åringar), och Pingisiaden (11-åringar), även om de tre sistnämnda inte är officiella SM tävlingar. Den mest prestigefulla är förstås SM för seniorer, här koras Sveriges för närvarande bästa manliga och kvinnliga bordtennisspelare. Samtidigt spelas också olika dubbelklasser, Herrjuniorer (HJ) och Damjuniorer (DJ) 20, och riksfinalerna i Pingisiaden (för 11-åriga flickor och pojkar). Ungdoms-SM spelas för 12- och 15-åringar (flickor och pojkar), och Junior-SM för 14- och 17-åringar (flickor och pojkar). Alla dessa SM tävlingar har begränsat antal platser och man tar sig in på dem antingen via tillräckligt med rankingpoäng, eller genom att vinna en klass i Distriksmästerskapen DM ute i landet. Utom Pingisiaden. Den börjar på lokal nivå, går vidare på regional nivå, och slutar på nationell nivå. Veteran SM är inte plats-begränsad i alla fall inte på samma sätt som de övriga SM tävlingarna. Där brukar alla som anmäler sig få deltaga. Många menar att den roligaste tävlingen av alla tävlinar är lag-SM. Det finns mycket som bidrar till att göra den till kanske årets roligaste tävling för ungdomar. Det stora antalet bordtennismatcher man får spela är förstås viktigt, men laget är ännu viktigare. Man spelar inte bara för sig själv, utan också för sina kamrater, en riktigt häftig känsla med lagandan. Och lägg där till att det blir viktigare att ha många bra spelare, än den bästa spelaren. Det är ofta som laget med den bästa spelare i sin klass inte vinner, eftersom andra lag har klarat bättre att enrollera många tillräckligt bra spelare. Utöver de här SM tävlingarna finns det topp-12 tävlingar på olika nivåer, som bjuder in Sveriges bästa spelare i respektive klasser, samt de båda tävlingarna för 11-åringarna, Pingisiaden och Talangjakten.

Ungdoms Grand Prix-tävlingarna (UGP)

Av de fristående tävlingarna är UGP-serien mest avancerad. Ungdoms Grand Prix. Det kan tillkomma någon, eller försvinna någon, men vanligtvis är det Växjö GP, Rekordspelen UGP, Halmstad Master GP, Ängby International, Söderspelen UGP, Safir International UGP, Urnanträffen UGP, och TTEXspelen UGP. Alla dessa tävlingar håller mycket hög klass, och de som klarar sig bäst på dem blir inbjuden till ett UGP slutspel. På det slutspelet är nivån mycket hög, eftersom det är den gruppen spelare som under säsongen placerat sig bäst i de övriga UGP tävlingarna. Två UGP tävlingar förtjänar speciell uppmärksamhet, Safir International och Ängbys Internationella. Detta är de två etablerade internationella ungdomstävlingar vi har i Sverige. Safir lockar ett startfält som håller hög internationell nivå, och även Ängby lockar riktigt bra ungdomar ifrån Europa, Mellan Östern, och Asien. Vill man testa sin nivå mot bra internationellt motstånd utan att lämna Sverige, så är det dessa två tävlingar man skall deltaga i.

Individuella barn- och ungdomstävlingar m.m.

Det finns många tävlingar ute i Sverige som samlar alltifrån lokalt motstånd till semi-internationellt. Eslövs Internationella är en tävling som strävar efter att ta sig upp på samma nivå som Ängby och Safir, och kanske gör den det så småningom. Den erbjuder i alla fall intressant motstånd redan i dag. En annan tävling som förtjänar att nämnas är Enigspelen i Borgholm. Det är säsongens första tävling som spelas de första dagarna i juli. I sommarstaden Borgholm. Den står värd för många klasser, spelas över fyra dagar, och samlar vanligtvis ett mycket brett motstånd, från Pingisligan ner till lokala eller semestrande nybörjare. I Ljungsbro spelas varje vinter Östgötaspelen, som använder sitt samarbete med Cloetta till att organisera stora choklad-priser. På samma sätt spelas vare år Östersjömästerskapen i Visby, som också lever lite på att Visby är en sommarstad, precis som Enigspelen i Borgholm. Hur bra känns det inte att börja dagen med en tävlingsklass i hallen, för att avsluta den nere på glassbaren med fler än 100 sorters glass i Visby hamn? Och Norco-Fridtunaspelen är en tävling som gör något så intressant som att streama ett av borden kontinuerligt, fastän det inte är en tävling på extrem nivå. Ett nytänkande som är värt att nämna. Det finns flera bra tävlingar ute i landet som oftast klarar att hålla tiderna ganska bra, har ett trevligt bemötande mot deltagarna, och och håller sådan nivå så att det alltid gå att hitta någon klass med intressant motstånd. Till dem hör tillexempel Täljepoolen, Vimmerbyspelen, Hälsingebocken, Askims jultävling, Lundaspelen, och Karlshamnsspelen. Och naturligtvis alla DM tävlingar ute i landet Värt att nämna är också att Hammarby nu öppnar en ny tävling, Hammarby Open, som verkar ha lite ambitioner. Men det fins många fler bra tävlingar än de jag listat här.

Ungdomstävlngar för debutanter - S:t Eriks-cupen, TTEX-talangen och Tyresö:s dueller

Utöver dessa konventionella tävlingar finns det också ett antal för spelare som inte tävlar så mycket. Eller som på annat sätt är specialiserat på okonventionella spelare. Stockholms Bordtennisförbund har St Erikscupen. Den spelas som en serie för ungdomslag, med fyra sammandrag och ett slutspel för de som klarar sig bäst i sammandragen. St Erikscupen ger väldigt mycket seriekänsla för de ungdomar som är med. Stockholms Bordtennisförbund organiserar också TTEX talangen, en mycket stor tävling för de yngsta spelarna, 11 år och yngre. Den organiseras i form av poolspel på hösten, tre poolspels heat organiseras. De som lyckas bäst på ett av de här tre heaten går sedan vidare till slutspelet på våren. Det är på den här tävlingen många ungdomar i Stockholm gör sin tävlngsdebut. Vidare organiserar Tyresö vad de kallar för dueller; Februariduellen, Aprilduellen, och Decemberduellen. Dessa tävlingar är organiserade för ungdomar som inte tävlar mycket, och klasserna har en övre gräns för hur många rankingpoäng man få ha. Det är meningen att barn och ungdomar utan rankingpoäng ska tävla i dessa.

Åk ut och tävla!

Det bästa sättet att få veta vilka tävlingar som är bra är helt enkelt att fråga runt bland andra spelare, vilka tävlingar de upplever som välorganiserade och med intressanta startfält. Alla vinner på spelare som tävlar mycket, klubbarna som organiserar tävlingarna, och spelarna som får erfarenhet och en trevlig helg. Så ut i landet med er och ställ upp på de tävlingar som våra bordtennisklubbar erbjuder och glöm inte att uppföra er sportsligt på tävlingar!

Uppdaterad: 14 OKT 2016 17:23 Skribent: Anders Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info