Hoppa till sidans innehåll

Vägledning i pingismaterial


       DONIC LOGO-svart

Som medlem i Spårvägens BTK så får du rabatt på Donic, Yasaka och Nittaku produkter i TTEX-butiken, Upplandsgatan 39. Länk till hemsidan hittar du här.

Det finns en mycket stor fauna av belag, eller gummin som det heter i vardagligt tal. Här berättar Tommy Gander om fyra olika Donic gummin som täcker in en stor del av de behov som finns hos spelare i dag.

Bordtennis är en sport som ställer höga krav på många egenskaper och detaljer, det räcker inte med hög nivå på bara en detalj. Bland annat måste man ha bra material, bra gummin på sin stomme. Och här finns det en djungel att botanisera bland. Ofta dröjer det något år eller två innan man hittar rätt. Med lite handledning kan det gå snabbare. Och någon som behärskar material och gummin är Tommy Gander på TTEX butiken. Tommy har sina rötter i den Småländska bordtennisklubben Södra Vi, och vill ni se honom spela så excerserar han sin talang varje år på Vimmerbyspelen, men till vardags säljer han material på TTEX. Där går det att få råd av honom om mycket som rör stommar, gummin, och annan kringutrustning. Eftersom Spårvägen är en Donic-klubb får han berätta lite om några Donic-gummin här.

“Det finns gummin för snart sagt varje nyans i spelet”, berättar Tommy, “och det utvecklas nya hela tiden”. Tommy lägger fram fyra förpackningar med belag på bordet; “om jag bara skall visa upp fyra Donic-gummin så får det bli de här”, säger han. Det första är ett Desto F3 Bigslam. Det är ett belag med mjuk svamp och inbyggd limeffekt. Dvs mjukheten gör den lite mer förlåtande, och limeffekten skapar skruv och fart. “Det här gummit blir ett naturligt steg upp ifrån Mark V och Original XHG, när man börjar tävla. Ett härligt klickljud får man på köpet”.

De tre belagen som följer är alla delar av Donics Bluefire serie, och har alla den inbyggda limeffekten som finns i Desto F3 Bigslam. Belagen kom för något år sedan och är det modernaste Donic har att erbjuda. Det första i serien är Bluefire M2, det belag som Jörgen Persson har på sin backhand. Bluefire M2 är ett ganska mjukt och medelsnabbt gummi. “Det här gummit fungerar bra i ett kontrollerat offensivt spel, där man värdesätter lite mer tid med bollen och lite ökad kontroll”, säger Tommy. “Om vi jämför det med nästa gummi, Bluefire JP 01, så  är JP 01an märkbart snabbare och lämpar sig för spelare med ett offensivt loop / block spel på högre nivå”. Svampen i Bluefire JP 01 är någonstans mellan medelhård och hård, och det sitter bland annat på både Jörgen Perssons och JO Waldners forehand.

När Tommy tar fram sitt sista belag ler han och säger; “eller så kan man spela med det här, det gör Ovcharov”. Bluefire M1 Turbo. Donics värsting-gummi. Massvis med fart och skruv. ”Det här är ett gummi för spelare på hög nivå som söker så många egenskaper man kan få i ett gummi, det är mycket vasst i loop mot loop dueller”, säger Tommy. Bluefire M1 Turbo är ett gummin med hård svamp. De här fyra Donic-belagen täcker in en stor del av de behov som spelare kan tänkas ställa. Men den som vill botanisera bland materialen kan komma in på TTEX och fråga mer om de olika varianterna som finns. Det är som sagt lättare att hitta rätt i den här djungeln med lite vägledning.

Uppdaterad: 09 JAN 2018 23:00 Skribent: Anders Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info