Hoppa till sidans innehåll

Föräldrainformation för nybörjare i bordtennis


Föräldrainformation för nybörjare i bordtennis i Spårvägens BTK

Bordtennis kan man börja spela när man är sex år eller senare. Det är egentligen aldrig för sent eller för tidigt att börja med sporten bordtennis. Och det är en sport som funkar utmärkt både för pojkar och flickor. I Spårvägen har vi en tradition av att fostra spelare, unga så väl som gamla, och vi arbetar med professionella tränare på alla nivåer. Är du intresserad kan du lämna en intresseanmälan här, så kontaktar vi dig om hur du lämpligast kommer igång i vår klubb.

  

Träningen

Bordtennis kan man träna på många olika sätt. Den vanligaste formen är sparringträning, där två spelare arbetar mot varandra. Med eller utan tränare. Men även individuell träning med tränare förekommer i olika former. Och även serv-träning, styrketräning, och konditionsträning. För att på olika sätt förbättra sig inom sporten. Du hittar många artiklar om hur träningen bedrivs i Spårvägen på vår hemsida. Som spårvägare kommer du att tilldelas en träningsgrupp efter förkunskaper och ambitioner. Mycket av din träning kommer sedan ske i den här träningsgruppen, och under de tränare som har hand om gruppen. Det är dessa tränare som organiserar träningen och har ansvar för den. Det är därför viktigt att deltagarna lyssnar på sina tränare och inte avbryter dem under pågående träning. Föräldrar är välkomna att ställa frågor och ge feedback till tränare före och efter träningspassen, men inte avbryta träningen i onödan. Om ditt barn vill sluta att träna meddelar du Spårvägen via e-post This is a mailto link.

 

Grundläggande regler i bordtennis

Du spelar först till 11 i varje set. En match är bäst av fem set. Du måste vinna ett set med två bollar. Varje spelad boll ges en poäng. Vid serve ska bollen alltid vara synlig för motståndare och domare. Serven slås genom att bollen först slås ner i egen bordshalva och därefter, utan att ha nuddat vid någon del av nätet studsa på motståndarens borshalva. Nuddar bollen nätet men för övrigt har gått rätt så blir det omserve. Man servar två gånger var. Det kan bli hur många omserver som helst. Man får inte ha handen på bordet under spelets gång. Vid dubbelspel (två spelare på var sin sida om bordet) servar man diagonalt och sedan måste man ta emot varannan boll hela tiden. 

 

Läger under skolloven

Skolloven är en bra tid för träning, de ger ungdomarna möjlighet att träna koncentrerat och intensivt. Under dessa organiserar föreningen dagläger där alla skolungdomar är välkomna, och begränsningen är antalet platser. Under sommarlovet organiseras dagläger i samband med skolavslutningen och skolstarten. Resten av sommaren har föreningen säsongsuppehåll men för den som vill tävla finns många tävlingar att delta i under sommaren. Information om dagläger mailas ut till föräldrar och berörda, och i vissa fall annonseras de på klubbens hemsida. Läs mer om vilka läger som finns här.

  

Träningshall och tider

Spårvägens BTK håller alla sina träningspass i SL-hallen och Liljeholmshallen. Vilka träningstider man har och i vilken hall man tränar hänger samman med vilken träningsgrupp man är med i. Information om hur du hittar till hallarna hittar du här.

 

Utrustning och kläder 

Racket för nybörjare och barn i pingisskola

En nybörjarracket ska ha backsidegummin, d.v.s. vanliga bordtennisgummin med slät yta (inga nabbar, gummitappar som skapar en skrovlig yta). Enligt reglerna ska de båda sidorna inte ha samma färg, vilket i praktiken betyder att den ena sidan ska vara svart och den andra sidan ska vara röd. Det är viktigt att gummibeläggningen har lite friktion och inte är helt glatt så att nybörjaren kan lära sig att göra och hantera skruvade bollar (det finns gummin utan friktion, sk anti, men det är ett material som vanligtvis blir intressant för spelare med lite erfarenhet). Det är också viktigt att gummit inte är för tjockt. Tjocka gummin är snabba och svåra att kontrollera medan tunnare gummin är långsammare och lättare att kontrollera. För en nybörjare är 1,5 mm i tjocklek att föredra. Vi råder dig som förälder att rådfråga ditt barns tränare. Tränaren har ofta en god uppfattning om vilken typ av utrustning som kan passa, dessutom finns mycket av den här utrustningen i klubb-shopen. 

 

Racket för ungdomar som tävlar

För en tävlingsspelare är valet av racket helt individuellt. Vissa spelare vill spela med backside medan andra vill spela med nabbar (ett gummi med gummitappar som inte kan skapa skruv, men som använder motspelares skruv mot motspelaren). Vissa vill ha tjocka gummin för att öka hastigheten i spelet, andra vill ha tunna gummin för att kunna sakta ner spelet. Vissa vill ha hårda gummin, andra vill ha mjuka gummin där bollen stannar i gummit under en längre tid, och man får mer tid på sig att skapa skruv och placera bollen. Därtill är variationen på stommar med olika egenskaper precis lika stor som variationen på gummin. Rådet blir att kontakta TTEX på Upplandsgatan och berätta för personalen vilka egenskaper just du är ute efter. Prova gärna också kompisars och din tränares rack innan du bestämmer dig, och undersök hur deras kombinationer passar dig. 

 

Kläder och skor

Barnen på pingisskolan behöver skor, shorts och t-shirt. Det är den klädsel som är obligatorisk på tävlingar, och det är bra att använda samma typ av klädsel på träningarna. Matchställ, dvs. tröja och shorts från Spårvägen är nödvändigt vid tävlingar. Det finns speciella bordtennisskor som är lätta och har en tunn sula. Dessa skor kan du hitta i vår klubb-shop, undersök denna i första hand. Annars finns de på TTEX. För att börja spela pingis går det så klart bra med vanliga gymnastikskor också, det viktiga är dock att sulan är ljus och inte svart då svarta sulor lämnar märken i golvet.

  

Att delta i en tävling

Tävlingar är en naturlig del i spelarens utveckling och träning, även om det inte passar alla. En spelare kan tävla såväl individuellt som i lag. Spårvägens BTK finansierar serielag och subventionerar även några andra tävlingar (till exempel lag-SM och några tävlingar klubben organiserar själv). Vill du läsa mer om vilka tävlingar som finns kan du klicka på länken här. Vill du tävla individuellt betalar du tävlingsavgifterna själv. På tävlingar är det obligatoriskt att ha på sig Spårvägens matchkläder. Du hittar information om klubbens kläder här. Spårvägen har också en särskild uppförande kod för spelare som du kan läsa mer här. Det handlar om att spelare måste uppträda sportsligt på tävlingar.

 

Serielag

Spårvägens BTK brukar anmäla lag till S:t Eriks-cupen som är en lagtävling för barn och ungdomar. Lagen sätts ihop efter spelstyrka och gruppharmoni av föreningens sportchef och tränare. Spårvägens BTK har också ett antal lag i så väl det regionala som det nationella seriesystemet. Även dessa lag kombineras av sportchefen och tränarna baserat på spelstyrka och harmoni.

  

Individuella tävlingar

Vill du att ditt barn deltar i individuella tävlingar så finns det ett stort utbud i Sverige att välja mellan, men är det alltid tävlingsansvarig i föreningen som anmäler en spelare till en tävling. Tävlingsanordnaren kommer inte ta emot din anmälan om du inte går via föreningen. Tävlingsregler och tävlingsprogram hittar du på Svenska Bordtennisförbundets hemsida. 

  

Att bli lagledare

Som förälder kan du hjälpa till genom att bli lagledare eller döma matcher. Att var lagledare innebär att du håller ihop laget och håller reda på vilka matcher som laget ska spela och ser till att spelarna är på plats i utsatt tid. Man har ofta också ett formellt ansvar för sitt lag på tävlingen, och skall se till att de blir anmälda och att matchprotokoll och cup-protokoll fylls i på rätt sätt. Det innebär inte att du är tvungen att skjutsa barnen till matcherna. En lagledare kan vara en engagerad förälder eller en tränare. Du behöver inte ha särskilda pingiskunskaper för att bli lagledare.

 

Vad kan du som förälder göra för idrottsföreningen?

Ingen idrottsförening klarar sig utan att föräldrar ställer upp. Föräldrar förväntas hjälpa till med att döma matcher, stå i kafé, köra till tävlingar m.m. Sportchefen mailar ut arbetsfördelningen mellan föräldrar.

Uppdaterad: 09 DEC 2015 17:03 Skribent: Anders Götherström

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info