Hoppa till sidans innehåll

Spårvägens tränarstab om träningen

24 NOV 2014 22:28
Tränarstaben är en mycket viktig komponent i en bordtennisklubb. Det är tränarnas filosofi, arbetsvilja, och engagemang som fungerar som vägvisare och problemlösare till klubbens spelare. Antalet riktigt bra bordtennistränare är begränsat i Sverige,
  • Skapad: 24 NOV 2014 22:28

Det finns några klubbar som kan stoltsera med en väldigt duktig tränare i sin verksamhet. Men det är inte många svenska bordtennisklubbar som kan visa upp flera stycken mycket kompetenta anställda tränare. Spårvägen är en av de få klubbar som har den möjligheten.

Robet Svanberg har precis kommit hem ifrån en resa till Kanada och Barbados. Eftersom resan hängde samman med ett ITTF-arrangemang så hade han möjlighet att byta idéer med tränare ifrån andra delar av världen. “Det är både viktigt och spännande att hålla sig ajour med hur bordtennisträningen utvecklas ute i världen. Tillfällen som det här, och som det stora internationella sommarlägret i Sindal med tränare ifrån hela världen, ger mig möjlighet att ta in spännande nyheter och ta hem dem till klubben” säger Robban. Robbans intresse för hur sporten och träningen utvecklas är mycket synlig på de passen han håller i Spårvägen.

Boll-lådan har varit en mycket viktig del av bordtennisträningen i några decennier nu. I Spårvägen är det en naturlig del av träningen och alla Spårvägens tränare slår låda på sina spelare. Thomas Johansson har en lång karriär som tränare på alla nivåer i Sverige, och även på internationella träningsläger, För honom är lådträningen ett nödvändigt och bra komplement till den ordinarie träningen. ”Vi arbetar både regelbundet och oregelbundet när vi använder lådan, ett jättebra hjälpmedel för att arbeta med teknik och förflyttningar”, säger han. ”När vi arbetar med låda blir det mer individuellt och det är ett ypperligt tillfälle att skapa en bra dialog mellan spelare och tränare”.

Men det är inte bara Thomas som tillför lång erfarenhet till Spårvägens tränarstab. Mikael Appelgren har mängder av den varan. Han tar med sig erfarenhet ifrån alla tänkbara hallar över hela världen in i SL-hallen och Liljeholmshallen, och en mycket stor mängd bordtenniskunnande. ”En sak som jag tar med mig till träningen är att alla måste få utveckla sin egen talang, jag har mött många sorters bordtennis och det finns inte bara ett sätt att spela på. Ungdomarna måste få odla fram sin egen talang.”

Det finns fler tränare i Spårvägens stab, Anders Svensson, Robin Hedenqvist, och Gustav Pihisgård till exempel. Men vi skall låta Tobias Bergman få sista ordet. Tobbe är en spelande tränare, som representerar Spårvägen i Pingisligan Han möter alltså de bästa klubbspelarna i Sverige i match flera gånger om året och det är något han kan ta med sig in i träningshallen. ”Något jag tar med mig ifrån Pingisligan till mina träningsgrupper är att de måste träna på sådant de har användning för i match. Tränar man på en massa man aldrig har nytta av i skarpa situationer kommer man ändå inte utvecklas i tävlingsspelet.”

Skribent: Anders Götherström

  

(klicka på Instagram ovan för att se bilder och filmer)


Se våra tidigare spelade matcher i Pingisligan här!

Se våra tidigare livesändningar från egna tävlingar här!

 

 

Videoklipp med några fantastiska bollar
av J-O Waldner ("Lǎo Wǎ"):


180 FB

 

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 22.23.33

Postadress:
Spårvägens BTK - Bordtennis
Tellusborgsvägen 22
12633 Hägersten

Kontakt:
Tel: 08199297
Fax: 08199297
E-post: This is a mailto link

Se all info